Välkommen till Webbdesignguidens WordPress-guide!
Introduktion till WordPress
Vad är WordPress och vad används det till?
WordPress är ett så kallat publiceringsverktyg. Med ett publiceringsverktyg kan man skapa och uppdatera en hemsida utan att kunna någonting om webbprogrammering, HTML eller webbdesign. Det är i grunden skapat för bloggar, men går utmärkt att använda även för ”vanliga” hemsidor.
Då WordPress är världens överlägset mest använda publiceringsverktyg så finns det massor av så kallade teman som gör att du enkelt kan ändra utseendet på din hemsida, samt plugins som gör att du enkelt kan lägga till avancerade funktioner till din hemsida.
Att WordPress är använt av så många gör också att att det alltid finns hjälp att få när det behövs – svaret på de flesta frågor är oftast bara en Google-sökning bort. En företagare som anlitar en webbyrå för att göra en hemsida byggd på WordPress kan också känna trygghet i att hemsidan inte är låst till ett enskilt företag, utan det finns alltid företag som kan WordPress och som kan ”ta över” eller hjälpa om man inte är nöjd.
Att man kan göra en proffsig hemsida utan att kunna något om webbdesign är litegrann en sanning med modifikation. Är man t.ex. en småföretagare och vill ha en hemsida som är snygg och sökmotoroptimerad för att synas i Google, som har ett par olika undersidor med information, ett kontaktformulär och en karta kopplad till Google Maps, så är det antagligen smartast att anlita någon med en del erfarenhet och kunskap ändå. WordPress kan fortfarande vara till stor hjälp eftersom att när hemsidan väl är klar och ser bra ut och har de funktioner du önskar så gör WordPress att du enkelt kan logga in och göra ändringar i informationen på hemsidan, helt utan förkunskaper. Om du vill ändra något i informationen på sidan, lägga till information om en ny tjänst eller produkt, ändra ett pris eller ett telefonnummer eller lägga upp en bild på ett utfört arbete eller en ny medarbetare kan du alltså göra det.
WordPress är helt gratis att ladda ner, installera och använda. Det är så kallat open-source, vilket betyder att det utvecklas av många olika programmerare som gratis lägger ner tid för att utveckla och förbättra WordPress.
Teman
Det finns hundratusentals gratis teman till WordPress. Att installera ett nytt tema är enkelt, du kan antingen söka via administrationspanelen under Utseende -> Teman, eller ladda upp ett nerladdat tema från din dator genom att klicka på länken Ladda upp på samma sida.
Så, vilket WordPress-tema är bäst, vilket ska man välja bland alla hundratusentals teman? Svaret på frågan varierar lite beroende på vem du är och vad du ska ha din hemsida till.
Inbyggda, ”officiella” teman
I många fall kan det vara smart att använda ett inbyggt, ofta kallat ”officiellt” tema. Det finns flera sådana, och det släpps ett av dessa varje år. Anledningen till att det är smart att använda ett av dessa teman är att det alltid finns massor med andra människor som använder dessa teman. Detta innebär att när du stöter på ett problem eller har en fråga så finns nästan alltid hjälp att få eftersom någon annan antagligen stött på samma problem tidigare. Lösningen på de problem som du nästan garanterat kommer att stöta på finns alltså oftast bara en Google-sökning bort, vilket inte är fallet med de flesta gratisteman som inte är ”officiella”.
I skrivande stund finns fyra inbyggda teman i WordPress: Twenty Ten, Twenty Eleven, Twenty Twelve och Twenty Thirteen, alla namngivna efter året de släpptes.
Premium-teman som kostar pengar
Om du använder WordPress mycket och har höga krav på funktioner och på att kunna skräddarsy din hemsida så kan ett så kallat premium-tema, alltså ett tema av hög kvalitet men som också kostar, vara en bra idé. Dessa teman har ofta många avancerade funktioner för att man ska kunna skräddarsy hemsidans funktionalitet och design. Förutom det så finns det ofta också mycket hjälp att få när man har en fråga, precis som med officiella teman. Detta för att ett tema som har ett rykte om god support naturligtvis säljer bättre, och därför anstränger sig dessa temans skapare lite extra för att ge svar på kunders frågor.
Plugins
Det finns en uppsjö av plugins (även kallade ”tillägg”) till WordPress som kan installeras när man behöver en viss funktion som inte finns med i grundinstallationen. Exempel på populära typer av plugins är kontaktformulär, mobilanpassningar och SEO-plugins.
Du kan söka efter Plugins direkt från WordPress-kontrollpanelen, söka i Google efter dem, eller söka på WordPress officiella plugin-sida.
Installera WordPress
Många av de stora webbhotellen har idag verktyg som gör att man via ett grafiskt gränssnitt kan installera särskilda open source-programvaror såsom WordPress från webbhotellets kontrollpanel.
Har inte inte ditt webbhotellet för att installera WordPress från kontrollpanelen? Misströsta ej, det är enkelt att installera WordPress ”manuellt”.
Du behöver tillgång till dina uppgifter för MySQL samt FTP. Dessa har du antagligen fått i ett mail från webbhotellet. Uppgifterna brukar även gå att få tag i från kontrollpanelen.
- Gå in på wpsv.se som är den officiella svenska webbplatsen för WordPress och ladda ner det senaste svenska paketet. Spara filen på exempelvis skrivbordet.
- Extrahera zip-filen genom att dubbelklicka på den och följ instruktionerna.
- Ladda upp filerna till ditt webbhotell med ett FTP-program som exempelvis FileZilla. Dubbelklicka för att gå in i den extraherade mappen och ladda upp filerna inuti mappen till rotmappen, som ofta heter public_html.
- Gå till www.dinsida.se/wp-admin/install.php och klicka på knappen Skapa en konfigurationsfil och sedan knappen Då kör vi!
- Fyll i dina MySQL-uppgifter och klicka på knappen Skicka.
- Välj ett användarnamn och lösenord och ange din e-postadress. Efter det är du klar och kan logga in.
Adressen/URL:en som du loggar in på frånochmed nu är dinsida.se/wp-admin
Komma igång
Skapa och redigera en sida
Efter att du loggat in, gå till Sidor i menyn till vänster och välj Skapa ny. Du kommer då att komma till redigeringsläget där du kan fylla din nya sida med information, text, bilder och annat.
De flesta av knapparna och valen är enkla att förstå, men här kommer en liten förklaring på saker som kanske inte är omedelbart självklara:
Widgets
Widgets finns i menyn under Utseende. När du lägger till en widget så visas den någonstans på din blogg eller hemsida, ofta i den så kallade sidebar:en till höger eller vänster om innehållet. Den visas då där hela tiden, oavsett var på hemsidan man befinner sig på. Detta är smidigt för att kunna visa viktiga saker på varje sida på hela hemsidan, såsom ett sökfält, viktiga länkar eller en extra sidmeny.
Menyer
Sättet som menyer sköts på i WordPress är mycket smidigt och kraftfullt.
Tips och trix
Här följer ett par tips och trix som är väldigt hjälpfulla och som du antagligen kommer att använda dig av.
Title-taggen
Den så kallade title-taggen är viktig för sökmotoroptimering. Du kan ändra den genom att gå till Allmänt under Inställningar i menyn.
Permalänk-strukturen
WordPress ger dig möjligheten att ändra på hur din URL:er, alltså webbadressen uppe i adressfältet i webbläsaren, ser ut för dina undersidor. En bra permalänk-struktur ser inte bara bättre ut, utan har även en positiv effekt för sökmotoroptimeringen. Gå till Permalänkar under Inställningar. Den förvalda inställningen är inte bra; i 99 procent av fallen vill du istället ha inställningen ”Inläggsnamn”. Med denna inställning ser URL:erna i adressfältet ut såhär: hemsidenamn.se/undersida, istället för det fulare hemsidenamn.se/?p=123
Statisk framsida
Eftersom WordPress i grunden är ett bloggverktyg så visas ingen särskild statisk framsida om du inte ställer in detta. För att bestämma en sida som du vill använda som framsida, gå till Läsa under Inställningar, klicka i valet ”En statisk sida”, välj rätt sida i rullgardinmenyn och spara. Den valda sidan kommer nu att vara framsidan på din hemsida. Du måste ha skapat och sparat en sida för att den ska dyka upp i rullgardinmenyn.
Panelinställningar
Med panelinställningar kan man bestämma vilka funktioner man vill ha tillgång till och dölja de man inte använder. Du hittar panelinställningarna längst uppe till höger i administrationen. Olika inställningar och paneler visas beroende på var någonstans i administrationen du befinner dig.
2 svar på ”WordPress-guiden”
Hej,
den här sidan saknatt datum. Eftersom wordpress, om jag förstått det rätt, hela tiden utvecklas, är det relevant att veta huruvida sett ainoägg skrivits i går eller för tio år sedan.
Jag har just nu enorma problem med att konfigurera den wp-blog jag har skapat. Inget av det du skrivit här verkar fungera. (Jag har inget webbhotell och använder ett gratis tema, twenty-eleven)
Mvh,
Maria
Hej Maria,
vi försöker hålla sidan uppdaterat så att alla guider här ska gälla. Notera dock att det som Automattic utvecklat på WordPress.com inte är samma sak som WordPress.org som vi skriver om.