5 Gratis bildbanker

Hitta royaltyfria bilder som du kan använda till din hemsida.

En bild säger mer än tusen ord, är det inte så man brukar säga? Att lägga in vackra och professionella bilder på sin hemsida är många gånger avgörande för att skapa en intressant och snygg hemsida som kan fånga besökarens intresse. Men det är inte alltid man har tiden eller ens kunskapen att fotografera visuellt material själv. Vad gör man då? 

Det finns faktiskt en mängd olika bildbanker på internet som erbjuder helt gratis bilder som man kan använda när man designar sin hemsida. Välkommen till webbdesignguidens guide till de bästa bildbankerna med gratis bilder!

Unspalsh

Sajten Unsplash erbjuder miljoner högupplösta och vackra bilder på allt från natur till porträtt och produktbilder. Det är lätt att söka på hemsidan både med egna sökord och under fliken Cellections där man kan bläddra mellan olika bild-samlingar organiserade under teman. 

Bilderna på Unsplash får man använda helt gratis både i kommersiella och icke-kommersiella sammanhang. Man behöver inte be om lov eller ge credit till upphovspersonen, men det är förstås alltid uppskattat. Den enda begränsningen Unspalsh har på sina bilder är att man inte får skapa en konkurrerande tjänst där man laddar upp deras bilder. 

Gratisography

Gratisography är ett lite annorlunda bildbibliotek med fokus på knasiga bilder med mycket karaktär. Deras mål är att erbjuda bilder som inte är generiska och som ger användaren en unik touch. Bilderna är högupplösta och det är enkelt att söka själv eller bläddra igenom kategorierna. 

Bilderna på Gratisography får man ladda ner och använda nästan precis som man vill. Man får använda dem i både privata och kommersiella sammanhang, och man får redigera dem precis som man vill. Man får dock inte uppge att bilderna är ens egna, eller ladda upp dem på en annan bildbank-hemsida. 

Kaboompics

Kaboompics erbjuder en stor bildbank med tusentals bilder. Bilderna är vackra, högupplösta och många gånger med en konstnärlig touch som gör dem unika. Det är enkelt att söka utifrån nyckelord och färger eller bläddra bland de populäraste bilderna. 

Alla bilder är gratis att ladda ner, det är tillåtet att redigera dem och man får använda dem till nästan precis vad man vill. Man behöver inte ge credit till upphovspersonen, men som vanligt så uppskattas det.  

Grizzlybear

Grizzlybear är en svensk bildbank med foton tagna av fotografen Jonathan Persson. Många av bilderna illustrerar vackra svenska landskap – så om man letar efter en bild på en svensk sommaräng eller en faluröd stuga med vita knutar är det hit man ska vända sig.

Bilderna är helt fria att ladda ner och använda precis som man vill – alltså både för privata och kommersiella ändamål.

Foodiesfeed

Letar man efter matbilder ska man vända sig till Foodiesfeed. På Foodiesfeed finns över 1500 vackra bilder på mat, råvaror och matlagning. Det är enkelt att bläddra mellan de olika kategorierna (till exempel Pizza, kött eller tårtor) eller söka fritt. Bilderna är högupplösta och många gånger unika. 

Bilderna som laddas upp på Foodiesfeed är helt gratis och fria att använda. Man får alltså redigera dem och göra om dem precis som man vill. Om man själv har tagit några vackra mat-bilder som man vill dela med sig av är man även välkommen att ladda upp dem på hemsidan och bli en del av Foodiesfeed. 

Creative Commons

Creative Commons-licens är en samling av licenser som en skapare kan applicera på sina verk för att verken ska kunna spridas lättare. Det finns sex huvudsakliga Creative Commons-licenser som i olika grad begränsar hur andra kan använda ditt verk. Inom dessa sex licenser ingår fyra olika villkor: Erkännande, Icke kommersiellt, Inga bearbetningar och Dela lika. 

Många av de bildbanker med gratis bilder vi tar upp i den här texten har dock en annan licens – CC0, Creative Commons Public Domain. CC0 innebär att det är fritt fram att ladda ner materialet och använda det både i personligt och kommersiellt syfte utan att ge upphovspersonen något erkännande. 

Det är förstås alltid uppskattat att ge credit om man använder en riktigt fin bild ändå – man får ju trots allt använda den helt gratis.