Köpa hemsida

Funderar du på att köpa en hemsida? Vet du inte riktigt om det är bäst att anställa en webbyrå eller försöka göra en hemsida själv? Vi guidar dig igenom allt du behöver tänka på om du vill köpa en hemsida. 

Köp hemsida

Vad kostar en hemsida?

Hur mycket måste man betala för en hemsida? Det här är en fråga som många företagare och privatpersoner har ställt sig själva – och Google. När man precis har startat sitt företag är ett naturligt nästa steg att skaffa sig en riktigt snygg hemsida som förmedlar ens tjänster och fungerar som en förlängning av företagets profil och bild utåt. 

Det kan vara lockande att leta efter ett så billigt alternativ som möjligt – men då är risken stor att hemsidan inte lever upp till dina förväntningar. Priset på en färdig hemsida kan ligga på ett par tusen kronor hela vägen upp till flera hundratusen kronor – eller över miljonen för riktigt stora företag med avancerade webbplatser (tänk H&M eller Youtube). 

Om man vill ha en bra hemsida, som är snyggt designad och med visst färdigt innehåll, ligger summan vanligtvis på mellan 10 000 till 30 000 kronor. 

Vad påverkar priset på en hemsida

  • Antal sidor – Hur stor hemsida behöver du? Ju fler sidor som behövs desto dyrare blir det.
  • Funktioner – Behöver din hemsida speciella funktioner? Avancerade funktioner kräver kunniga utvecklare – medan till exempel enklare animationer inte kräver lika lång erfarenhet.
  • Bilder – Om man behöver nya bilder till sin hemsida kan det snabbt bli väldigt dyrt. Man kan köpa rättigheter till professionella stock-foton eller använda sig av gratis bildbanker.
  • SEO – Sökmotoroptimering hjälper din hemsida att nå sin målgrupp i cyberrymden. Detta är en tjänst som vissa webbyråer erbjuder, men det finns även specifika marknadsföringsbyråer som endast arbetar med SEO. 
  • Copywriter/skribent – Behöver du innehåll till din hemsida? Det så såklart alltid billigast att skriva själv, men om man vill ha riktigt vassa texter kan det löna sig att anlita en copywriter eller skribent. 
Köp hemsida webbyrå

Vad kostar det att beställa en hemsida av en webbyrå?

Om man som företag vill köpa en hemsida är det vanligaste att man vänder sig till en webbyrå. En webbyrå kan hjälpa dig att bygga precis den hemsidan du är ute efter. 

Kom ihåg att tydligt formulera vad för typ av hemsida du vill ha – och vilka funktioner du behöver. Om du behöver avancerade funktioner är det viktigt att hitta en webbyrå som kan leverera just det du är ute efter. 

För en grundläggande hemsida med 2 – 5 sidor, utan skräddarsydd design, och utan bilder och text kan priset landa på mellan 5 000 kronor till 10 000 kronor. Hoppar man lite högre upp i prisklass, till runt 15 000 kronor, kan man räkna med fler sidor och skräddarsydd design. För en stor hemsida med många funktioner, skräddarsydd design och där man kanske även behöver en utvecklare med speciella kunskaper kan prislappen landa på 25 000 kronor och uppåt. 

Bygg din hemsida tillsammans med frilansare 

Om man inte vill arbeta med en webbyrå finns det även möjlighet att arbeta med frilansande webbdesigners och utvecklare. På hemsidor som Upwork och Freelancer kan man dela sina projekt och söka kompetenta frilansare inom olika professioner.

Det här kan vara ett bra alternativ om man vill göra visst arbete själv, men kanske behöver hjälp med vissa element som design, kodning av vissa funktioner eller text och innehåll. Man kan förstås även anlita en frilansare för att bygga hela hemsidan. 

Vad det kostar att anlita en frilansande utvecklare eller webbdesigner beror förstås på erfarenhet och hur avancerade kunskaper som behövs. Räkna med från runt 150 kronor i timmen upp till 1000 kronor i timmen.  

Bygga din egen hemsida

Ett annat alternativ är förstås att bygga en hemsida helt själv. Här finns det ett par olika vägar att gå – man kan använda sig av färdiga teman och page builders eller designa och bygga sin hemsida från grunden. 

Bygg hemsida själv

Page Builders

Page builders erbjuds av vissa webbhotell. Exempel är:

Med en Page Builder behöver man inga kunskaper inom kodning eller webbutveckling. Ofta används så kallade drag and drop-verktyg. Då drar man olika färdiga element för att placera dem på sin hemsida. Man ser direkt hur det kommer att se ut och det finns färdiga mallar man kan anpassa efter ens önskemål.

Det finns även företag som i första hand erbjuder page builders. Exempel är WordPress.com, Wix, Hemsida24 och Squarespace. Hos den här typen av hemsideförmedlare finns det ofta gratis-versioner. Då kan man publicera sin hemsida helt gratis – men ofta syns företagets reklam både på hemsidan och i din domänadress. 

Gör det själv – hemsida

Om man vill bygga sin hemsida helt själv från grunden krävs det förstås lite mer kunskap för att få det riktigt snyggt. Här på Webbdesignguiden hittar du många guider som kan hjälpa dig en bra bit på vägen. Börja med vår enkla guide till att bygga en hemsida. Om du har lite mer förkunskaper kan den avancerade guiden vara ett bättre val.

Vad behövs till en hemsida:

  • Webbhotell – Ett webbhotell erbjuder utrymme på en server för din hemsida så att den kan synas online.
  • Domän – Domännamnet är adressen för din hemsida – i vårt fall är vår domän webbdesignguiden.se
  • Publiceringsverktyg – Du behöver ett verktyg som strukturerar ditt innehåll. Det populäraste är förstås WordPress.