Komma igång med WordPress

Efter att du loggat in har du menyn till vänster, och det är här du sköter allt. Om du är bloggare är det under Inlägg du kommer befinna dig oftast, och om du har en ”vanlig hemsida” använder du Sidor oftare. Det går dock också att kombinera.

Inlägg och kategorier

Inläggen du skriver går att kommentera av besökare, om du inte väljer att stänga av det, vilket gör att det är inlägg snarare än sidor du använder när du ska blogga. Alla dina inlägg läggs i kategorier, och det kan vara bra att skapa en eller ett par kategorier innan du sätter igång. Du kan också lägga till kategorier längre fram när du vill. Väljer du ingen kategori läggs ditt inlägg i kategorin Uncategorized. Välj i vilken/vilka kategorier ditt inlägg ska hamna i rutan längst ner till höger. Allting går att ändra i efterhand om man vill.
För att lägga till en kategori är det bara att klicka på Kategorier i vänstermenyn och fylla i kategorins namn i översta fältet och spara så läggs den till.

Sidor

Sidor skiljer sig från inlägg. Sidor går oftast inte att kommentera, och de läggs heller inte i kategorier. Sidor är mycket bra om man t.ex. vill ha en flik som heter ”om mig” eller ”kontakta mig” som inte ska gå att kommentera. Sidor dyker inte upp bland dina kategorier eller blogginlägg.

När man gör en ”vanlig hemsida” snarare än en blogg är det sidor man använder. Läs mer om att göra vanliga hemsidor med WordPress här.

Skriva text och infoga bilder

Nu till det roliga – att börja skapa innehållet din hemsida eller blogg. Redigeringsläget ser i stort sett likadant ut oberoende om du skriver ett inlägg eller en sida. Redigeringsläget påminner om Word. Du kan skriva text, infoga bilder, vänsterställa, högerställa, centrera och lägga in länkar.

Här laddar du upp en bild:

När du klickat på bildsymbolen så kan du ladda upp din bild. Klicka på Välj filer och välj sedan den bild på datorn som du vill ladda upp. Klicka sen på Infoga i inlägg för att infoga bilden. Om du vill ändra på bilden kan du klicka på den och sen välja att ändra eller radera den. Du kan göra den mindre samt vänster- eller högerställa eller centrera. Du kan även minska storleken på bilden om du vill.

Hur man lägger in en länk:

Du måste först skriva texten du vill att länken ska ha, t.ex. Länk till Aftonbladet. Efter det markerar du texten Länk till Aftonbladet så kommer länksymbolen att ”tändas”.

Klicka på den. I fältet URL så skriver du in sidans adress som du vill länka till, t.ex. och klicka sen Lägg till så är du klar.

Publicera/spara

När du skriver ditt inlägg/sida, kan du publicera genom att klicka på knappen längst till höger. Du kan också förhandsgranska och spara utkast, vilket betyder att den du gjort sparas så att du kan fortsätta senare, men inget publiceras eller dyker upp på sidan.

Widgets/sidopanelen

Sidopanelen är det område till höger eller vänster på sidan där man kan visa exempelvis sina senaste inlägg, sina kategorier, sina sidor o.s.v. Sidopanelen på denna sida är alltså området till vänster med rubriken ”Innehåll” och menyn. Du kan välja vad som ska visas i sidopanelen genom att använda widgets. Du hittar inställningarna för detta under Utseende -> Widgets. Här ser du vilka widgets du kan använda. Vanliga widgets som många väljer att använda är Kategorier, Senaste inlägg, Senaste kommentarer och Text men man kan ha vad man vill. Vad de olika widgetarna gör hörs ganska tydligt på namnet, förutom Text. Denna widget gör att du kan ha en kortare eller längre textsnutt om vad du vill. Som exempel kanske du vill ha en liten introduktionstext ”Om denna sida” som ska synas överst i sidopanelen, då kan du använda denna widget.

För att aktivera widgets, dra och släpp med musen. När du lagt en widget i sidopanelen till höger, klicka på spara så kommer den att synas i sidpanelen på din blogg/hemsida. För att ta bort en widget så använder du också dra och släpp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *