Kategorier
Uncategorized

Responsiv design

Responsiv design, eller RWD (Responsive Web Design på engelska), är en webbdesign som anpassas efter besökarens webbläsare. Det innebär att när man besöker en webbsida som har responsiv design så ser hemsidan bra ut både i ett stort fönster på en stationär dator och i ett litet fönster på en smartphone. En väldigt viktig teknik nu när vi besöker internet med en mängd olika enheter. 

Anpassa din hemsida efter besökaren

Det finns nästan inget som gör en så irriterad som när man besöker en hemsida med sin smartphone och man är tvungen att scrolla från sida till sida för att kunna se hela första sidan och läsa texterna på webbplatsen. Man kan ha utvecklat en supersnygg webbplats i övrigt, men om den inte fungerar bra med olika webbläsare så kommer många besökare lämna innan de hinner ta del av det fina innehåll du skapat. 

Det finns såklart en enkel lösning på detta problem – responsiv webbdesign. Med responsiv design förebygger man den här typen av problem och man kan besöka din webbplats med sin smartphone, surfplatta eller dator utan att designen tar stryk. 

Webbinnehållet anpassas alltså efter olika typer av enheter och exakt samma innehåll och samma struktur visas oberoende av enhet och webbläsare. 

Inte samma sak som mobilvänlig webbplats

Man kan lätt tro att responsiv design är samma sak som en mobilvänlig webbplats, men det är det inte. Om en webbsida har en mobilvänlig motsvarighet så betyder det att det har utvecklats en separat webbsida som ger en snyggare visning på mobiltelefoner. Den här lösningen är numera ganska daterad och många förespråkar istället att man använder responsiv design så att alla enheter kan använda samma webbplats. 

Sökmotoroptimering

Responsiv design gör inte bara din webbplats snyggare och lättare att använda för dina besökare, den utökar dessutom din sökmotoroptimering. Googles algoritmer föredrar enkla lösningar. Om din webbsida bara har en URL kommer sökmotorn kunna analysera innehållet lättare och därmed finns en större chans att webbsidan hamnar högre upp i Googles rankning. 

Gör det enkelt – både för dig och dina besökare

Det är förstås lättare att bara utveckla en hemsida för alla enheter, istället för två eller tre för olika enheter. Det håller dessutom nere kostnaderna, både för webbutveckling och för hosting. Användarupplevelsen för dina besökare förbättras också avsevärt – och är det inte målet med en webbplats från början? 

Fördelar

  • Snygg design för alla enheter och plattformar
  • Bättre för sökmotoroptimering
  • Billigare att utveckla en responsiv webbplats istället för flera för olika enheter
  • Användarupplevelsen förbättras
  • Förenklar administration och överblick