Kategorier
Uncategorized

Tappat placering på Google?

tappat-placering-google

Har din hemsida just tappat många placeringar i Google? Ofta tror man direkt att man har råkat ut för ett straff av Google av någon anledning – varför skulle sidan annars tappa så många placeringar så fort?
Har du tur så bevittnar du bara en så kallad ”Google dance”, vilket inträffar när Google uppdaterar sina datacenter och sidor flyttas runt i sökresultaten. Ofta, men absolut inte alltid, kan en plötslig dipp betyda att man är på väg att flyttas upp i sökresultaten.

Om din sida har tappat väldigt många placeringar i Google och den fortfarande inte återfått sina placeringar efter en vecka så är chansen att du blivit straffad av någon anledning. Om din sida tappat en till fem placeringar på kort tid eller ett par fler placeringar över en längre tid så är det antagligen bara ett resultat av vad som försiggår i Googles sökresultat hela tiden: sidor flyttas upp och ner. För att förbättra din placering i Google, se till att din hemsida är ordentligt on-page optimerad och försök att skaffa inlänkar till sidan om du har möjlighet. Du kan läsa mer i vår välskriva SEO-guide.

Olika sorters straff

Man kan aldrig veta allting om Google, deras algoritm och deras straff eftersom de håller allting hemligt av förståeliga skäl. Det finns dock ett antal slutsatser man kan dra angående de olika straffen efter flera olika personer råkat ut för exakt samma typ av straff. Man har under under åren observerat tre olika sorters straff som verkar vara återkommande, även om dessa kan ha ändrats eller komma att ändras när Google bestämmer sig för det. Ta alltså informationen nedan med en nypa salt.

Ett tidigare ganska vanligt straff var det så kallade 30-filtret eller -30 straffet som gör att du tappar 30 placeringar på en gång. Du kan läsa om detta här. Det är oklart om detta straff fortfarande finns kvar.

Sen har vi -950 straffet som Matt Cutts, Googles ”talesperson”, har kommenterat här.

Slutligen har vi #6 straffet som gör att din sida halkar från #1 till #6 om Google anser att du gjort något otillåtet. Mer här. Även här är det oklart om straffet fortfarande används av Google för att få en hemsida att tappa placering.

Hur går jag tillväga om jag tappat placering på Google?

För det första måste du åtgärda det som Google anser att du har gjort fel. Det finns massor med saker man kan göra för att reta upp Google, och ofta vet man själv vad man har gjort för fel om man råkar ut för ett straff. Otillbörligt förfarande kan vara att cloaka/dölja text så att den inte syns för folk utan bara för sökmotorer (t.ex. vit text på vit bakgrund), spamma keywords, massor med duplicate content, virus, eller att ha allmänt dåligt innehåll och/eller för mycket reklam och affiliatelänkar.

Efter att du har fixat problemet kan du skicka in en ”överklagan” till Google, läs mer här. Var specifik och berätta vilka åtgärder du tagit för att ändra felen på din hemsida. Det kan ta ett par veckor innan de ser över din hemsida, och när de gjort övervägningen så kontaktar de dig inte utan du får hålla utkik i dina Google webmaster tools efter ett automatiskt meddelande som låter dig veta när de kollat på din hemsida och din överklagan.

2 svar på ”Tappat placering på Google?”

Jag driver 2 hemsidor.

Hur kan jag hitta backlinks till dessa? Vart letar man? Måste det vara svenska sidor? eller kan man länka ifrån en .com ? Mina 2 hemsidor är ju väldigt olika när det gäller inriktning, är det bra att länka mellan dessa 2?

Hej Samuel,

ett bra sätt att få länkar är att ha grymt innehåll som får andra att vilja länka. Sedan kan man alltid höra av dig till andra sajter. Det kan tex vara leverantörer eller samarbetspartners som du kan fråga om de inte kan länka dig. Du kan också byta länkar eller gästblogga på andras websajter. När du försöker få länkar till din sida så vill du att de 1. Har hög trovärdighet 2.) Har relevans för din sida. Ju mer dessa två uppfylls desto mer nytta kommer länken att göra. Å andra sidan ju mindre dessa två uppfylls desto mindre nytta eller rentav skada (sämre ranking) kommer länkarna ge dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *