Sökmotoroptimering för bloggar

seo-blogg

Detta är en nybörjarguide om hur man sökmotoroptimerar sin blogg. Följ dessa steg så kommer dina blogginlägg att komma högre upp i sökmotorer, t.ex. Google, vilket betyder att du får fler besökare till din blogg.

Bra innehåll

Skriv någonting som är riktigt värdefullt för andra så kommer de att länka till ditt inlägg och tipsa andra, vilket Google känner av och skjuter dig högre upp i sökresultaten.

Förutse vad folk kommer att söka på och ha detta i din titel

Säg att du ska skriva en artikel om hur man får sin hund att inte skälla när det ringer på dörren. Det är bättre att du gör ett inlägg som heter just ”hur man får en hund att inte skälla när det ringer på dörren”, istället för t.ex. ”hur du får din hund att vara tyst när gäster kommer” eller ”såhär gör du för att farmor ska våga hälsa på igen”. Google lägger särskild vikt vid titeln, och du får försöka förutse vad folk kommer att söka på när de vill läsa om sådant som din artikel ska handla om. Ett sätt att göra detta enkelt på är helt enkelt att fundera på vad du själv skulle söka på. I vårat exempel är det antagligen vanligast att folk söker på ”hund skäller ringer på dörren” eller ”hund skäller ringklocka” eller ”träna hund till att vara tyst när det ringer på dörren” eller liknande, så din titel borde innehålla orden hund, skälla/skäller, ringer och dörr.

Förutse vad folk kommer att söka på och ha detta i brödtexten

Ha med nyckelorden från titeln i brödtexten på din artikel. Det behöver inte stå exakt som det står i titeln, men från vårat exempel ovan med hunden som skäller när  det ringer på dörren så ska du försöka att ha med orden hund, skälla/skäller, ringer och dörren igen, men denna gång i brödtexten. Spamma dock inte. Om du skriver naturligt men tänker på att orden ska dyka upp då och då så blir det bra.

Få andra att länka till dig

Det är livsviktigt med länkar, så ju fler som länkar till dig desto bättre. Du får folk att länka till dig genom att skriva bra innehåll. Du kan också se i din statistik vilka inlägg som är de mest populära och från detta få inspiration till vilka slags inlägg som folk gillar och skriva fler. Du kan även andra bloggare snällt om att de ska länka till dig, men ofta vill de antagligen ha någon gentjänst, t.ex. en länk tillbaka. Om möjligt ska du dock inte länka tillbaka från samma blogg som du vill ha en länk till, eftersom Google inte ger så mycket kraft till sidor som korslänkar varandra.

Detta är också anledningen till varför det inte tjänar någonting att skriva om vad du åt till frukost eller att du såg en film på kvällen, eftersom ingen söker efter såna saker på Google. Skriv sånt som folk vill läsa, och Google kommer at belöna dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *