Jobba hemifrån via nätet

Hur funkar det? Förenklat så går det till såhär:

  • 1. Skapa och lägg upp en hemsida eller blogg
  • 2. Publicera innehåll (text, artiklar, bilder o.s.v.)
  • 3. Skaffa besökare
  • 4. Besökarna klickar på dina annonser och du tjänar pengar

Det låter ganska enkelt, och i verkligheten är det också ganska enkelt.

Är det här något för mig?

För att detta tillvägagångssätt att jobba hemifrån via nätet ska funka för dig krävs det en del saker av dig som person. Egentligen kan vem som helst sätta igång, men det krävs att man lägger ner tid och arbete för att det ska funka. Du kan alltså inte vara lat eller ha orealistiska förväntningar på hur mycket pengar du kan tjäna. Det krävs att du har ett ämne som din hemsida eller blogg ska handla om. Om du t.ex. är intresserad av viktminskning eller tv-apparater eller något annat så kan man ofta göra en hemsida eller blogg om sitt intresse, skapa intressant och bra innehåll för en besökare och sen börja tjäna pengar när besökarna börjar strömma in. Man kan naturligtvis göra en hemsida eller blogg om något som man inte är intresserad av, men i början kan det underlätta om man är intresserad av det som hemsidan eller bloggen ska handla om, så att man har energi och intresse av att jobba.

Hur mycket kommer jag att tjäna?

Den exakta summan pengar du kommer att tjäna är omöjlig att säga. Det finns folk som tjänar några kronor i månaden, andra som tjänar några tusen i månaden, och även många som tjänar miljontals kronor i månaden, men det ska till mycket jobb för att man ska hamna på den nivån.

Jämför man detta sätt att tjäna pengar på nätet med ett vanligt dagsjobb så har detta sätt oräkneligt många fördelar, t.ex. att du kan jobba med något du är intresserad av, du kan jobba när du vill, det finns inget tak för hur mycket du kan tjäna, du är din egen chef o.s.v. Samtidigt behöver man inte ha som mål att detta ska ersätta hela ens inkomst – man kan ju börja med att försöka tjäna några hundra eller tusen extra i månaden till en början.

Med hänsyn till annonser och annonsintäkter finns det bra och mindre bra ämnen att göra hemsidor och bloggar om. Bra ämnen inkluderar t.ex. viktminskning, prylar/teknik, mode/kläder, ekonomi/finans, skönhet, hälsa, resor. Detta är inte alla ämnen/nischer som är bra, men det är bra exempel. Varför är de bra? Det finns ett stort utbud av annonsörer som vill göra reklam på sidor om dessa ämnen och därför finns det också bra potential till att tjäna pengar.

Ämnen som är mindre bra att skapa bloggar och hemsidor om är t.ex. allmänna bloggar (”gick nyss upp, nu ska jag kolla på TV” o.s.v.), filosofi/politik/femininism och liknande (finns inga annonsörer inom dessa ämnen). Man kan tänka såhär: Finns det annonsörer inom det ämne som jag tänker på? Tjänar företag pengar i denna bransch? Är svaret ja så är chansen stor att det finns annonsörer och då även potential att tjäna pengar.

En som inte har någon erfarenhet av att jobba hemifrån via nätet eller att tjäna pengar online har säkert massvis med frågor om hur det fungerar mer ingående, och jag ska försöka gå igenom allting grundligt och samtidigt göra det lätt för en nybörjare för att förstå.

Göra en hemsida/blogg – måste jag kunna koda och/eller designa hemsidor?

Svaret är faktiskt nej på båda frågor. Idag finns det mycket avancerade och lättanvända så kallade publiceringsverktyg som man mycket enkelt kan installera på ett webbhotell med ett par klick och sedan är det bara att tuta och köra. Du behöver inga kunskaper för att kunna sätta igång, dock måste du börja med att lägga ut lite pengar på att skaffa dig ett webbhotell och en domän. Om du jobbar på bra med din hemsida kommer du att tjäna tillbaka denna summa många gånger om.

Det är på webbhotellet som din hemsida kommer att ligga, och en domän är själva adressen till din sida, t.ex. www.dinsida.se. Detta är det enda du behöver för att sätta igång. Det bästa webbhotellet för nybörjare är Binero. Deras privatpaket kostar 69 kronor i månaden och då får du en domän och allt du behöver för att sätta igång. Du måste alltså punga ut med lite pengar för att kunna börja tjäna pengar och jobba hemifrån via internet.

Gör hemsidan med WordPress

Det finns hundratusentals personer som inte kan någonting om hemsidor som ändå har en hemsida eller blogg som känns proffsig tack vare WordPress. WordPress är ett så kallat publiceringsverktyg och är det bästa publiceringsverktyget som finns idag och det har många fördelar, där den största fördelen är att det är gratis. Med WordPress får du allt du behöver för att sätta igång med din hemsida – du behöver inte koda eller designa någonting själv, utan du kan sätta igång direkt med att skapa innehåll till din hemsida.

På webbhotellet Binero kan du installera WordPress med ett par klick vilket naturligtvis är mycket positivt för den som inte kan så mycket om internet och hemsidor. Du kan se hur du installerar WordPress hos Binero med hjälp av menyn till höger.

Om annonsörer

Det är alltså med annonser som du ska tjäna dina pengar. Det finns massor med olika annonsörer, nätverk och företag som håller på med internetannonser. Jag går här igenom de bästa och största.

Kontextuellt – Google AdSense

Ett otroligt populärt program för att tjäna pengar på sin hemsida eller blogg. Det funkar så att du får en liten snutt med kod som du enkelt klistrar in på din hemsida eller blogg. Denna kodsnutt känner helt automatiskt av vad innehållet på sidan handlar om och visar relevanta annonser inom detta ämne. Om din artikel t.ex. handlar om resor till Grekland så kommer Google AdSense-koden känna detta och visa annonser för resor till Grekland, från researrangörer såsom Apollo, Fritidsresor o.s.v.

När någon klickar på din annons så tjänar du pengar. Hur mycket du tjänar beror på vilken annons som besökaren klickar på. Annonsörer betalar olika mycket för ett klick och du kan inte kontrollera vilka annonser som ska visas mer än att du skriver ditt innehåll så att AdSense känner av vad du skriver om.

Affiliate – Tradedoubler, Affiliator, Double o.s.v.

Dessa företag är såkallade affiliatenätverk och har många olika annonsörer. Även här får du en kodsnutt som du klistrar in på din hemsida. När någon klickar på annonsen och genomför ett köp så tjänar du pengar. Hur mycket du tjänar beror på hur mycket annonsören betalar i så kallad kommission för ett avslutat köp. Detta brukar vara en viss procent på den summa som köparen köpte för.

Skillnad?

Med Google AdSense får du betalt bara någon klickar på din annons – besökaren behöver alltså inte genomföra ett köp för att du ska få betalt. Dock får du naturligtvis mer pengar av affiliatenätverk när besökaren genomför ett köp. Vilken av dessa som är bäst för dig varierar, eftersom det är så lätt att prova så kan du göra ett test där du ser vilken av sätten som bringar in mest pengar.

Min egen favorit är Google AdSense i de flesta fall – jag tjänar ofta betydligt mer pengar med AdSense jämfört med affiliate på mina sidor, men detta är ingen garanti för att det kommer vara på samma sätt för dig, så man får testa sig fram.


Har du frågor angående att jobba hemifrån via nätet? Kontakta mig gärna via Kontakta mig-länken uppe till vänster!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *