Du kan inte bli straffad för duplicate content

Många tror att det är livsfarligt att ha duplicate content, alltså t.ex. text som är en exakt kopia av text på en annan hemsida. Att Google och andra sökmotorer filtrerar bort kopierat innehåll som finns på andra hemsidor är bra eftersom att deras jobb är att ge användaren så bra sökresultat som möjligt, och om man får upp flera sidor som alla har exakt samma information så har sökmotorn misslyckats med att leverera bra sökresultat. Notera dock att duplicate content är just ett filter och inte ett straff. Det är förståeligt att man känner att man blivit straffad om ens innehåll inte visas eller plötsligt tas bort i en sökmotor, men endast kopierat innehåll tas bort och övrigt innehåll på din sida kommer inte att lida eller bli straffat.

Kopierat innehåll har funnits väldigt länge. På stora sidor som t.ex. Ezinearticles.com kan man fritt kopiera artiklar från deras sida om man anger källhänvisning. Denna sida har funnits sen år 2000 och har Pagerank 6 och är omtyckt av Google. Det finns dussintals sidor som är likadana. Att ta en artikel från en annan sida kommer inte att straffa dig, samtidigt som du naturligtvis inte vill att varje artikel på din hemsida eller blogg ska vara tagen från någon annan sida.

Det finns naturligtvis massor av sidor som tar långa avsnitt från t.ex. Wikipedia och använder som referenser i sina artiklar och liknande. Naturligtvis kan inte Google straffa varenda sida som har en kopierad artikel eller en bit av en kopierad artikel, det vore tjänstefel och sökresultaten skulle bli lidande.

WordPress-bloggs individuella kategorisida är rent duplicate content. Som många vet så dyker sällan kategori-sidor upp i sökresultaten. Detta är för att de blivit bortfiltrerade p.g.a. duplicate content, och den övriga bloggen eller sidan har inte blivit straffad.

Sökmotorerna är inte ute efter att straffa vanligt folk, duplicate content finns bara för att man inte ska få upp samma sida på flera ställen i SERP:en. De enda de vill bli av med är spammare och annat löst folk. Du behöver inte oroa dig för att du har ett par paragrafer eller artiklar som är tagna från andra sidor; det värsta som kan hända är att de inte visas i sökresultaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *