Hur man startar en seriös blogg

Bloggandet har som bekant exploderat på bara ett par år och en stor del av Sveriges och världens befolkning har en egen blogg. Dock finns det alldeles för många bloggar som handlar om allt om ingenting, om vad man ätit till frukost och vilken film man har sett, saker som bara ens närmaste har något intresse av att veta. Vi har också de seriösa bloggarna som bloggar om något speciellt ämne, t.ex. viktminskning, företagande, djurskötsel eller vad som helst som folk kan ha nytta av. Dessa bloggar har ofta många fler besökare och tjänar inte sällan pengar på sitt innehåll. Denna artikel kommer berätta hur man startar en blogg och hur man gör för att den ska bli populär och få många besökare.

Skaffa rätt bloggverktyg

Det finns många gratissidor och verktyg för att skapa en blogg, såsom Blogg.se, Blogspot, Blogger o.s.v. Dock rekommenderar jag starkt att du använder dig av ett eget webbhotell och en egen domän om du tänkt bli seriös med bloggandet. Detta gör att du har full kontroll över innehållet, designen, de funktioner som ska finnas samt att du kan publicera annonser på din blogg och tjäna pengar. Du behöver inte vara någon datanörd för att kunna ha en egen blogg.

Det bloggverktyg som ”tagit över” och blivit oerhört populärt på senare tid är WordPress. Detta är främst tack vare dessa fördelar:

  • Man behöver inte kunna programmera eller koda
  • Det är lätt att göra nya blogginlägg, kategorisera dem och infoga bilder och annan media
  • Massor med gratis designer att välja mellan
  • Sökmotorvänligt
  • Kan installeras med bara ett par klick på många svenska webbhotell

Välj en nisch

En nisch är alltså ämnesområdet du ska blogga om. Det är nästan alltid smartast att välja ett ämne som man är intresserad av och kan skriva mycket om. På detta sätt kommer du att kunna hålla dig intresserad av din egen blogg och finna inspiration till att blogga även när det känns motigt.

Blogga ofta

Du måste posta nya blogginlägg ofta för att läsare ska känna att din blogg väluppdaterad och att du är aktiv och engagerad, så att de kommer tillbaka. Google indexerar också allt det du skriver, vilket betyder att ju mer innehåll du har på din blogg, desto fler kommer att hitta till den via Google och andra sökmotorer. Ett tips är att pinga din blogg varje gång du skriver någonting nytt så att du ökar chansen att folk hittar din blogg.

Ha tålamod

Det går långsamt i början och ibland kan det kännas motigt att blogga, men stå på dig och visualisera hur det kommer att vara när din blogg är populär och har massor med besökare.

Innehållet är viktigast

Tänk på att det viktiga är att besökaren får ut något av din blogg när de besöker den. Vad detta innebär beror på vilken slags blogg du har men folk besöker ofta en blogg utav en av dessa anledningar:

  • Hitta information om någonting
  • Lära sig någonting
  • Bli underhållen
  • Socialisera, höra åsikter och diskutera

Nå ut till andra

För att få fler besökare är det viktigt att engagera sig och socialisera mycket genom att komma med bra och konstruktiva kommentarer på andra bloggar, gärna i samma nisch. Tipsa även om din blogg på Facebook och på Pusha.se. Kom ihåg att aldrig spamma. Skriv alltid konstruktiva kommentarer och bra innehåll, annars kommer du att förlora på det i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *